- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
- Klaus Iohannis, de Ziua Victoriei Revoluției – „România este într-un moment de cumpănă"
- Elenei Lasconi: „România trebuie să se desprindă de un sistem corupt și să aleagă drumul drept”
- Atac tragic la târgul de Crăciun din Magdeburg
COCO CHANEL FEMEIA SECOLULUI XX
„Coco Chanel” – numele acesta spune unei femei totul. Este eticheta eleganţei, a modei pariziene. Inseamnă cu „a fi şic „de un secol incoace fără întrerupere. Pentru mine, Coco Chanel, cît am citit si am văzut filme – documentare și ficțíune – este un personaj antipatic, o doamnă rece și calculată. Nimic feminin. Și totuși, secolul XX fără Chanel V și ținutele croite de ea e nimic în materie de feminitate. Coco Chanel a desenat silueta femeii moderne.
Egoistă, interesată, femeie de afaceri și atît. Minus gustul ei incontestabil, vezi Chanel 5, parfumul absolut. Fiind la Paris în acest an, am dat iar de o controversă legată de Coco Chanel. De data asta din cauza unei biografii semnată de Hal Vaughan, apărută in SUA ”Sleeping with the enemy”. Să fiu clar, “sleeping” nu înseamnă aici a dormi, a te odihni. Ştiţi cum se traduce – a te culca cu…, a face dragoste cu… Dușmanul din titlu e chiar amantul, nu un oarecare ci ocupantul german. Pe scurt, Coco Chanel a fost cf. acestei cărți, o trădătoare, o “colaboraţionistă ” și chiar mai mult, o agentă a spionajului german.
Iată povestea. Coco Chanel a fost și în perioada interbelică un personaj central al lumii bune, o mondenă, conectată cu elita pariziană. A și avut iubiți celebri, unii au spus că ar fi fost o ”devoratoare de bărbați””. O pasionau cei bogați, frumoși, celebri, aristocrați, cu stil. Nu avea gusturi rele! Se născuse în 1883, așadar în 1940 se aproapia de 60 de ani. Deși îl cunoaștea de ceva vreme pe baronul Hans Gunther von Dinklage, legătura lor amoroasă a început în 1940. Von Dincklage avea cu 13 ani mai puțin decît Coco Chanel, o alură” british”și era un personaj important al spionajului german în Franța. Chanel știa foarte bine ce rol joacă baronul. Se întîlneau la hotelul cel mai luxos din Paris, Ritz, unde ea ocupa un apartament. Hotelul a fost rechiziționat de nemți și era plin de generali și colonei germani. Ea a continuat să locuiască aici pînă in august 1944.
Recrutarea ei s-a produs in 1941(agent nr. 7124, Westminster). A îndeplinit mai multe misiuni. Cea mai spectaculoasă i-a fost incredințată în 1943 de însuși Walter Schellenberg la Berlin – prin relațiile ei multimple. Trebuia să mijlocească încheierea unei păci separate cu Marea Britanie. A facut chiar un drum în Spania ca să stabilească discret contacte. Chanel il cunoștea bine pe Churchill, pescuise cu el, dar știa și alțe personaje din elita londoneză.
În 1944, cînd Parisul a fost eliberat de anglo-americani și divizia generalui Leclerc, Coco Chanel cunoscută colaboraționistă, cimprimisă (se afișase în public, la evenimente mondene cu baronul von Dincklage) s-a refugiat în Elveția, la Saint Moritz unde avea o casă. Datorită celebrității ei de care profita și Parisul – capitala modei – nu i s-a intentat un proces de trădare cum s-a întîmplat în cazul altora, (Arletty, Sacha Guitry, Brasillach etc). La sfîrșitul războiului a urmat-o în Elveția și baronul Hans Gunther von Dinckage.
În 1954, la zece ani după ce părăsise Parisul, Coco Chanel iertată, s-a întors și și-a reluat afacerile. A murit în 1971 la 88 de ani.
Fisa de roman pentru „Partida de vinatoare”- aparut la editura Vremea in 2018.
Gasiti „Partida de vânătoare” on-line pe eMAG.ro elefant.ro librarieonline.ro. librarie.net. De asemenea în lanțurile de librării Humanitas și Centrului de librării București (CLB)
STELIAN TANASE
DESKREPORT